Hur allt startade

Joanna Eliasson åkte 2013 ner till Uganda för att hjälpa till som volontär på ett baby hem i Kampala.grundaren

– Min tanke först var att ta ledigt från mitt egna företag i Sverige i 1 år och göra en hjälpinsats i Afrika.

Men 1 år blev istället hennes nya hemland, nu bor och jobbar hon fulltid med STEPS sedan 2014. När Joanna kom till Uganda och såg all fattigdom och misär kände hon väldigt snabbt att hon ville fortsätta göra vad hon kunde för att på bästa sätt hjälpa några av dessa utsatta och fattiga barn som fanns överallt.

Joanna bodde tidigare i Fjärås utanför Kungsbacka. Hon hade ett inredningsföretag sedan 17 år tillbaka och jobbade som dekoratör och inredare. Hon är även utbildad barnskötare och jobbade på daghem och skola sina första 5 år efter gymnasiet. Hon utbildade sig sedan vidare och öppnade sitt inredningsföretag. Joanna var också frivillighetsarbetare för tonårstjejer i 20 års tid och var även fosterhem till 2 st flickor.

Väl i Uganda började Joanna att besöka slumområden och kom i kontakt med massa barn som levde och bodde i gettot. Fattigdomen och nöden var oändligt stort. Undernärda barn, sjuka och hungriga och utan hopp för framtiden bestämde sig Joanna för att försöka få sponsorer från Sverige så att åtminstone några barn kunde få hjälp.

– Responsen blev mycket positiv tack vare sociala medier och när folk visste att jag var här på plats och såg till att pengarna verkligen gick direkt till barnen, blev de engagerade och kunde följa arbetet som uppdaterades med bilder på barnens vardagsliv.

Joanna kom i kontakt med både föräldralösa barn och barn som varit med om mycket tragiskt, trots deras låga ålder. Många gick utan mat i flera dagar och de saknade skolavgifter så att de kunde gå i skolan. Efter att ha volontärarbetet i 2 olika organisationer med barnhem, såg Joanna en annan utväg att försöka hjälpa dessa barn.

– Många här i Uganda driver barnhem trots att barnen någonstans har en mamma eller släkting vid liv. När jag mer och mer förstod att pga fattigdom hade dessa desperat fattiga mammor lämnat bort sina barn för att de inte hade någon möjlighet att ta hand om dem. Jag såg hur samhället har byggt upp hundratals barnhem trots att barnen inte alltid var föräldralösa.

Joanna började leta upp mammor till de barn som bodde på det barnhemmet som Joanna hjälpte.

– Arbetet var tufft i början då jag ensam letade i slummen efter släktingar. Att inte kunna språket och när det fanns en rädsla från mammorna att inte kunna ta hand om sina barn så var det inte lätt i början. När de förstod att jag ville fortsätta hjälpa barnen och betala deras skolgång så började saker hända. Jag hittade ensamstående mycket fattiga kvinnor. De var HIV smittade och utan jobb. Andra var prostituerade eller hade mycket dåliga underbetalda arbeten.

– Att sedan se barn och mammor återförenas var fantastiskt!

Joanna fortsatte att hjälpa utsatta barn och deras familjer till att få en bättre vardag. Hon har hjälpt många familjer med att flytta ut dem från de farliga slumområdena så att barnen kan växa upp i en bättre miljö. Många av dessa extremt fattiga mammor har fått nya chanser och jobbtillfällen så att de kan bli självförsörjande och själva kunna ge mat till sina barn.

Nu jobbar STEPS med att kunna hjälpa fler barn till en bättre framtid. Vi kommer snart att öppna vårat nya rehabiliteringscenter för gatubarn och hjälpa dem bort från livet på gatan och till en ljusare framtid. Föräldralösa och gatubarn får hjälp med att bli förenade med sina familjer eller släktingar. De kan nu gå i skola och få vård och den omsorg de behöver.

-Jag är så otroligt glad för varje barn som kan få hjälp. Att få se ett barn få sina första par skor i sitt liv eller glädjen när de skall få börja gå i skolan är obeskrivlig! Det är ett privilegium att få vara med på plats här nere i Uganda och dela glädje med alla dessa utsatta barn. Att få se hopp väckas och liv bli förändrade är fantastiskt! För varje barn som kan komma bort från gatan och få en ljusare framtid med kärlek, omsorg, familj och skola är ett steg åt rätt håll. Mitt hjärta tillhör nu Uganda och dessa utsatta barn och jag vill göra mitt bästa för att göra skillnad i deras liv.