Om Uganda

Uganda, ett land som du blir erbjuden gräshoppor som deras bästa ”delikatess”, där det är konstant strömavbrott och termen ”african time” gäller vilket innebär att folk kommer si så där 1-3 timmar senare än avtalad tid. Deras mjölk säljs i plastpåsar (jätte lätt att hälla ifrån…haha), inga trafikregler följs vilket blir ett kaos som måste upplevas för att förstå hur helt galet det är och mycket annat som är så långt ifrån vad vi är vana vid i Sverige.

Ändå är Uganda ett land som är helt underbart med välkomnande och gästvänliga människor, glada leenden, de är alltid pratglada, de lever i nuet och är landet som är utsedd till ”Pearl of Africa” för sin storslagna natur! Och hur häftigt är det inte att plötsligt kan det komma en giraff eller en zebra som korsar vägen om man är på rätt ställe! Bara det är värt att åka dit om man vill besöka ett fantastiskt Afrikanskt land!

page

Många safarin finns i de olika national parkerna runt om I Uganda. Där kan du se lejon, giraffer, leoparder, flodhästar, krokodiler, zebror, elefanter och annat fantastiskt och även uppleva landets otroligt vackra natur.Här kan du även få se de utrotningshotade bergsgorillorna, som är nästan utdöda. Det finns bara 750 kvar i världen.

Uganda är ett mycket vackert land beläget i hjärtat av Afrika, med minst 80 mil till närmaste kust, och är till ytan drygt hälften så stort som Sverige med sina 38 miljoner invånare. Världens näst största insjö, Victoriasjön, delar Uganda med Kenya och Tanzania. Övriga grannländer är Rwanda, Syd Sudan & Kongo

Uganda har ett tropiskt klimat, men eftersom landet ligger på hög höjd över havet så är temperaturerna lägre än i andra länder kring ekvatorn. Medeltemperaturen ligger runt 20–25 grader året om. Landet får oftast gott om regn. Det är 2 regnperioder där den första är april-maj och den andra är okt–nov.

Trots att Uganda är ett fantastiskt bördigt land, lever många människor i svår fattigdom. Efter självständigheten 1962 var de ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och egoistiska diktatorer, främst då Idi Amin, som härskade över landet i många år. En annan anledning är att även markerna på många håll brukas på fel och på ett omodernt sätt.

Fattigdomen är så pass stark och klassas som ett av de fattigaste länder där nära halva befolkningen lever på mindre än 8:- / dag.

Medellivslängden är 54 år och spädbarnsdödlighet är 45 barn/ 1000.Landet är högst i världen med unga människor där hälften av befolkningen är under 14 års ålder!! (51%) Detta är en av följderna av att Uganda var ett av de värst aidshärjade länderna i världen. Alla ugandier känner någon som drabbats av HIV. Men Uganda är också det första land i Afrika som lyckats bekämpa epidemin på ett effektivt sätt. Ligger nu på 7 %

80% är kristna, varav de flesta är katoliker, 10% muslimer, 10% övriga religioner. .

Ett 40-tal olika språk talas i landet, men engelska är det officiella språket. Tyvärr finns det fortfarande många som inte kan engelska i de fattigare delarna, då de inte gått i skolan eller gått i en skola på landsbygden som inte haft engelsktalande lärare.

about uganda bild

Ugandier älskar köttgrytor, men ”kött” är inte bara kött – det är också djurets lever, mage, tarm, tunga mm. Den ugandiska kocken slänger ingenting! Den mest vanliga maten för de flesta Ugandier är ”pocho” som är majsmjöl som kokas upp under omrörning. Detta serveras ihop med bönor som är rikt på protein. En annan klassisk mat här är matoke som är en grön banan som också kokas upp och blir till ett slags potatismos. Smakar inte så mycket och tyvärr har det Ugandiska köket inte många kryddor utan baseras på salt, tomat och lök. Men annars har de världens bästa bananer, ananas, mango och avokado!

Viktigaste exportvaror är kaffe, fisk, guld & te. Uganda är dessutom världens näst största producent av bananer!!!

 

Det beräknas finnas ca 10 000 gatubarn runt om i Uganda. Bara i Kampala räknar man med ca 5000 gatubarn. Fattigdom, konflikter och svaga lagar har gjort Uganda till ett land där nästan var femte vuxen har alkoholproblem och drogproblemen ökar alltmer. Ungdomar är särskilt utsatta och många har förlorat en eller båda föräldrar i Aids.

 

 

Men man kan göra skillnad för några av alla dessa barn! För 250 kr/ månad kan du vara med och förändra ett barns framtid!

om uganda bilder