Projekt

Make a differenceGatubarnscenter med skola!

Vi har stora saker på gång…

Vi känner extra stor nöd för gatubarn som inte har någonstans att ta vägen, och som lever under all värdighet i slumområden i Kampala. Aids epidemin har gjort att tusentals barn är föräldralösa, andra barn har rymt hemifrån pga fattigdom och brist på mat, eller missförhållanden i hemmet. Alkoholmissbruket i Uganda är ett av de högsta i världen. Barnen hamnar på gatan i hopp om att finna mat. Barnen sniffar flygplans-bränsle mm. för att döva sin hunger, för att slippa kylan på natten, eller för att slippa känna smärtor de fått från våld.

Barnen är extremt smutsiga och tyvärr många gånger mycket illa omtyckta av både polis och samhället, eftersom de stjäl för sin överlevnad och sover på offentliga platser. Det är framför allt polisen som ”sjasar” iväg dem och som slår dem. Barnen har ingenstans att ta vägen utan driver omkring i jakt på att få tag i någon mat. De gräver bland sopor i hopp om att finna något att äta, eller något som går att sälja. Många gånger blir barnen också utsatta för olika typer av övergrepp. De sover på små kartongbitar eller direkt på den smutsiga marken. Ibland söker de skydd under bilar eller i dikesrör.

Ingen kärlek, hårt klimat, matbrist, ingen skola, inget hopp. Dessa behov vill vi kunna möta på bästa sätt. Inget barn skall behöva leva på detta sätt!

 

Efter mycket research och undersökningar, om hur vi på bästa sätt skall gå vidare med våra mål, att hjälpa dessa extremt utsatta barn att få en bättre framtid. Vi har nu den stora glädjen att kunna berätta att vi håller nu på att bygga ett rehabiliteringscenter för gatubarn, som även kommer att ha  undervisning för dem som har läs och skrivsvårigheter! Ett hem där de kan komma bort från gatulivet, få bo på centret och få både husrum och rehabilitering. Ett ställe där de kan få vård, stöttning, någon som lyssnar, rena kläder, mat och utbildning.

Efter rehabiliteringstiden på 2 år ska de kunna återkopplas med sina familjer igen, så att de kan få bo tillsammans med sin familj. Om deras egen familj saknas, eller om det är ett olämpligt hem för dem, kommer vi försöka hitta någon släkting eller en fosterfamilj till dem. Ett barn skall inte behöva växa upp på en institution eller liknande, utan i möjligaste mån bli återförenade med en familj.

Tomten är på 12 tunnland och marken där är redan brukbar, och därför kan vi bli självförsörjande. Där finns mycket bananträd, s.k. matoke, som är en bananväxt och är Ugandas största kulturella maträtt. Den kokas upp och liknar potatismos som serveras tillsammans med bönor. Genom att kunna odla sin egen mat, kommer vi att kunna hålla kostnaderna nere! Barnen får dessutom med sig kunskap om hur man jobbar praktiskt och kan hjälpa till med lite trädgårdsarbete.

Vi är mycket entusiastiska och snart kan vi slå upp portarna till vårat nya rehabiliteringscenter.

 

 

 

SNART ÄR VI KLARA!!

Det är med stor entusiasm som vi är på slutfasen på bygget! Här är ritningarna till huvudhuset, utöver den så är det toaletter, kök och personalbyggnad.

 

1

3

 

 

Vy

 

Här byggs det för fullt!

DSC07633 055068 DSC08195 1 7 (2)

 

 

Insamlingsprojekt:

Flygblad TEGELSTENAR